Mentörlük, belirli bir deneyim, bilgi birikimi, beceri veya uzmanlığa sahip bir kişinin, bir başkasının kişisel ya da mesleki anlamda gelişimini ele alınan konularla bağlantılı tavsiyeler vererek, yol göstererek ve bilgilendirerek katkıda bulunması, diğer deyişle akıl hocalığı yapmasıdır.
Mentörlük bugün ve geleceğe odaklı bir süreçtir. Geçmişten gelen bilgiler de sadece bugüne ve geleceğe ışık tutmak için kullanılan verilerdir. Mentör geçmişe takılıp kalmaz, elde ettiği tüm verileri hedefleri gerçekleştirmek ve geleceği istenilen yönde şekillendirmek için referans olarak kullanır.
Mentör Kimdir?
Daha önce yürüdüğü yoldan hareketle, o yolu yeni yürüyecek olan kişiyle, o yol ve yolculukla ilgili deneyimini ve bilgisini paylaşan, eğitim veren, yol gösteren, rol model olan ve o kişinin o alanda kendi geçtiği yolu ve yöntemleri oluşturmasını destekleyen kişidir.
Mentör güvenilir bir rehberdir.
İş hayatına yeni katılacak, hedeflerini henüz belirlememiş gençlerin yol göstericisi rolünü üstlenen mentörlere ihtiyaç günden güne artmaktadır. Mesleki eğitim sürecini kısaltmak ve bu süreci en az hatayla atlatmak isteyenlerin mentörlük hizmeti almayı düşünmeleri gerekmektedir.
Mentör deneyimlerini daha az deneyimli kişilere ulaştıran kişidir.
Ayrıca kurumlar şirketlerine kendi şirketleri gibi sahip çıkıp ve kendi şirketleri gibi iş yapan bireylerle çalışmayı tercih etmektedirler. Bu da kurum içinde daha tecrübeli kişilerin daha az tecrübeli kişilere mentörlük yapması ile hızlanmaktadır.
Tecrübelerini aynen aktarır.
Mentör konusunda üst düzey tecrübeye sahip olan kişidir. Mentörlük yaptığı kişilerin yerine o işi hiçbir zaman yapmaz. Sadece doğru yolu gösterir ve karşılıklı çalışmalarla iş hakkındaki tecrübelerini aktarır.
Tabi ki mentörlüğü sadece iş yaşamı ile sınırlandırmamak gerekir. Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında bir takım konularda kendisine yol gösterilmesine ihtiyaç duyar. Bir farkındalığa sahipse ilgili konuda uzmanlığı olan bir mentör bulup ihtiyacı olan konuda Mentörlük alarak daha hızlı ilerleyebilir ve olası hatalardan kaçınabilir.
"Kendine usta diyebilmen için; önce ustanı geçeceksin sonra seni geçecek bir çırak yetiştireceksin.”
Japon Atasözü